pühapäev, 30. oktoober 2011

Kartulipuder hakkliha-kapsahautise ja kaalika-porgandisalatiga


Selle aasta jooksul paneme oma toidublogisse kirja retseptid, mida oleme kooli- ja lasteaialaste peal testinud. Täpsustuseks veel, et meie valmistame toitu puupliidil ja teeme igapäevaselt neid retsepte 80 inimesele, siin on kogused antud umbes 10 inimesele.
Alustuseks üks tõeline hittroog- kartulipuder hakkliha-kapsahautise ja porgandi-kaalikasalatiga.

Jätkub umbes 10 inimesele

Kartulipuder
4 liitri jagu kooritud ja väiksemaks tükeldatud jahusemaid kartuleid
100g võid
soola
tillivarsi

Pane kartulid koos tillivartega (mul on suvel kuivatatud varred, aga võib kasutada värskeid) keevasse vette. Lase uuesti keema tõusta ja lase haududa, kuni kartulid on täiesti pehmed. Kurna keeduvesi potti, seda läheb vaja, tillivarred võta ka välja. Tambi kartulid pudruks, lisa nii palju keeduvett, et saaks mõnus pehme mass, mida kauem sõtkud, seda õhulisem tuleb. Saumikserit ma ei kasutaks, see teeb kartuli liimiseks. Lisa või, mis hakkab kohe kuumas pudrus sulama, maitsesta soolaga, sega ühtlaseks.

Hakkliha-kapsahautis
1 suur kapsapea (vast umbes kilo)
1 fenkol (apteegitill)
400g hakkliha
rapsiõli
50g võid
soola
peterselli

Lõigu kapsas ja fenkol peenteks ribadeks, pane koos võiga potti ja hauta pehmeks.
Kuumuta pannil õli, lisa hakkliha ja kuumuta läbi, kuni liha pole enam punane (liigselt praadides muutub liha tuimaks ja kõvaks). Sega hakkliha kapsa hulka, maitsesta soolaga ja lisa tükeldatud petersell.

Kaalika-porgandisalat
500g puhastatud kaalikat
500g puhastatud porgandit
rapsiõli
seesamiseemneid

Riivi kaalikas ja porgand köögikombainiga. Mida peenema riiviga, seda paremini lastele maitseb. Sega kergelt õliga läbi ja raputa peale seesamiseemneid. Porgand ja kaalikas on meil nii puhta ja magusa maitsega, et maitseaineid polegi vaja, õli lisamine on aga oluline, sest nendes juurviljades on rasvlahustuvad vitamiinid.

1 kommentaar:

  1. Mina olen praegusel kõrvitsahoojal sarnases salatis kaalika asendanud toore kõrvitsaga ja petab täitsa ära. Need kes toorest kaalikat söövad söövad nüüd toorest kõrvitsat ka isuga:) Ise muidugi nad seda ei tea:P Aga no mis saa teed sellistega, kes teatavad juba enne proovimist, et kõrvitsat söön ma ainult purgist ja jõulude ajal!
    Väga tänuväärne töö teil! Jälgin huviga neid koolitoidu retsepte ja teste laste peal:) Fenkol kapsahautises läheb ka järgmine kord proovimisele.

    VastaKustuta