teisipäev, 1. november 2011

Kanakaste keedetud kartulite ja värske kapsa salatiga

Kanakaste keedetud kartulite ja värske kapsa salatiga.

Esimestel kuudel lubasime teha lihtsaid toite, võimalikke võõraid maitseid liigselt kasutamata, kuigi seda ei oska päriselt ette teada, sest nt aedoad olid meie kooli laste jaoks „mingid kaunad, kust me köögis herned arvatavasti seest ära sõime...“

Kanakaste keedetud kartulite ja värske kapsa salatiga.

Esimesed kaks kuud lubasime, et teeme lihtsaid toite, võimalikke võõraid maitseid liigselt kasutamata, kuigi seda ei oska päriselt ette teada, sest nt aedoad olid meie kooli laste jaoks „mingid kaunad, kust arvatavasti me köögis herned seest ära sõime...“


10 inimesele

Kanakaste
2 suurt või 3 väiksemat kanakoiba
loorberilehti
piprateri
soola
400g hapukoort
125ml toorpiima
300g puhastatud tükeldatud sibulat
rapsiõli
värskeid ürte
Kõigepealt on vaja keeta kanakoivad, sellest saab järgmiseks päevaks supipuljongi ja tänaseks roaks liha. Pese koivad külma veega, pane külma veega tulele, lase keema tõusta, koori vaht ja lisa siis loorber, pipraterad ja natuke pool tl soola. Keeda liha kaane all pehmeks (siis on valmis, kui kahvliga läbi liha torgates ei immitse enam kondi küljest verd). Kanaliha tuleb jälgida, see saab üsna kiiresti valmis, üle keetes jääb liha mõttetult vintske. Kurna puljong, jahuta, puljong pane külmkappi homset ootama, liha pooda kontide küljest ja tükelda väiksemateks, suupärasteks tükkideks.

Kuumuta sibul potis õliga klaasjaks, lisa kanaliha, hapukoor ja piim, lase kergelt keema tõusta, aga ära kõvasti keeda, hapukoor läheb kokku. Maitsesta soolaga, raputa peale ürte.

Keedetud kartulid
Meil on kartulite keetmiseks oma teooria, õpitud emalt. Kuna teeme süüa puupliidil, kus toit valmib elektripliidist tehnoloogiselt erinevalt, nt ei kõrbe toit põhja ega kee üldjuhul üle, vaid haudub vaikselt, vastavalt sellele, kui palju tuld ehk puid alla panna. Samuti on pliidil eri kuumused- otse tule kohal ajad vee keema, kui vaja riisi või kartuleid hautada, tõmbad poti pliidi ääre poole. Suurte koguste puhul on ka see, et nt kartulid või makaronid ei jõua sageli keemagi hakata, vaid hauduvad juba enne sobivalt pehmeks.

Niisiis kartulite keetmine, kogus umbes 10 inimesele.
Vaja läheb umbes 40 keskmist kooritud kartulit
soola
Lase vesi keema tõusta, lisa kartulid ja sool. Kaas peale, kuni vesi tõuseb uuesti keema, katsu noaga, kuni on peaaegu valmis, aga mitte juba pude. Kurna ja pane pott kartulitega korraks uuesti pliidile, aseta kartulitele puhas rätik ja potikaas. Nii aurub üleliigne niiskus.

Värske kapsa salat
1kg kapsast
100g puhastatud ja tükeldatud sibulat
soola
oliiviõli
Riivi kapsas köögikombainiga (kehtib ikka, et mida peenema riiviga, seda isukamalt lapsed söövad), sega sibul, oliiviõli, maitsesta soolaga.

1 kommentaar: