kolmapäev, 16. november 2011

Lugu sellest, kuidas me Peeter Piheli juhendamisel latikat kalakookideks vormisime


Kõik algas ju juba mõnda aega tagasi, kui peakokkade ühenduse jalgpallimatšil heategevusena kogutud annetused meie, st Rosma kooliköögile otsustati kinkida. Restoranide Neh ja Alexander peakokk Peeter Pihel oli ka selle sündmuse eestkõneleja, et ta ka jõuab igale poole! Järgmine tore üllatus meile oli kutse pilootprojekti, kus tippkokad lähevad koolikööki oma kogemusi ja ideid jagama. Loomulikult võtsime me Peetri suurima rõõmuga Rosmal vastu! Nädal tagasi sai Neh-is kokku lepitud, et teeme söögiks kala, mida lapsed just väga ei armasta, et oleks ikka väljakutse. Kala vormisime mitte küll poes müüdavate kalapulkade kujuga neljakandilisteks, vaid ümmargusteks kookideks, paneerisime ja praadisime, nii et kala sai mõnusa krõbeda kooriku. Lapsed sõid küll sellises vaikuses, mida me enne koolis pole näinud. Oma mõju oli selles kindlasti ka kaameratel ja meie teravatel pilkudel. Üks laps ütles, et ta pole niisugust sööki kunagi elus saanud, mida ta sellega mõtles, jäi teadmata.


Tänaseks koolilõunaks oli kalakook kartuli-kaalikapüreega, kapsasalat petersellimajoneesi ja ebaküdoonialimonaadiga, magustoiduks kohupiimakreem rukkikrõbeda ja suhkrujõhvikatega.


Retseptid kümnele


Kalakoogid


umbes ¾ keskmise suurusega latikast
soola
60g peterselli
200g porrut
umbes liitri jagu puhastatud ja tükeldatud kartuleid
speltajahu
1-2 muna + paneerimiseks 1-2tk
riivsaia
rapsiõli praadimiseks

Kasutasime värskelt roogitud latikaid, mis rändasid natukese soolaga maitsestatuna ahju, kuna meil on tavaline elektriahi, ja kalad olid mitme plaadiga ahjus, tuli neil mitmeid kordi kohti vahetada. Puhasta kalad.

Kartulid keeda pehmeks ja tambi pudruks. Petersell tükelda peeneks, samuti tükelda porru ja kuumuta pannil õlis kergelt läbi. Sega kokku kartul, kala, porru, petersell, munad, lisa natuke speltajahu, et mass oleks vormitav, maitsesta soolaga. Vormi ümmargused koogid ja paneeri munas ja riivsaias, prae pannil mõlemalt poolt, mitte väga kõrgel kuumusel.



Kartuli-kaalikapüree


umbes 0,5 liitrit puhastatud ja tükeldatud kaalikat
umbes 1,2 liitrit kooritud ja tükeldatud kartulit
3-4dl piima
peterselli
soola

Keeda kartulid ja kaalikad eraldi kastrulites vähese soolaga maitsestatud vees pehmeks. Kurna, sega kokku, tambi pudruks, lisa kuumutatud piim, maitsesta soola ja hakitud peterselliga.


Kapsasalat petersellimajoneesiga

0,8-1kg kapsast
50g peterselli
0,5dl oliiviõli
2 munakollast
2dl õli
soola
1tl õunaäädikat

Kapsas riivida pikkadeks peenteks ribadeks. Majoneesi jaoks püreesta petersell kombainiga (parem oleks blenderiga, mis töötab kiiremini ja on kitsama nõuga), lisa natuke oliiviõli.

Sega munakollased soola ja paari tl õliga läbi, alusta vahustamist, lisades vähehaaval peene joana õli, maitsesta õunaäädika ja petersellipüreega.
Sega kapsas kastmega.


Kohupiimakreem krõbeleiva ja suhkrujõhvikatega

360g teralist kohupiima

0,4kg maitsestamata jogurtit
5 viilu head rukkileiba
200g demerara suhkrut
jõhvikaid

Viiluta leib, raputa peale natuke suhkrut, rösti ahjus krõbedaks, purusta köögikombainis, mitte väga peeneks. Sega kohupiim jogurti ja suhkruga. Pane kaussi kihiti kohupiimakreem, leivapuru ja suhkruga segatud jõhvikad.


Ebaküdoonialimonaad


ebaküdooniamahla
vett
ebaküdooniaid
suhkrut

Eelnevalt keedetud mahlale lisa vesi, seemnetest puhastatud ebaküdooniaviilud, suhkur, sega kuni suhkur lahustub, lisa mündilehed.

2 kommentaari:

  1. Nii isuäratav! Mine või uuesti kooli :)

    VastaKustuta
  2. Tõeliselt hea koolilõuna tundub:).

    VastaKustuta